
Żeberka z dzika w pomidorach z miodem – to 83. potrawa, która trafiła na Lubuską Listę Produktów Tradycyjnych. Wniosek złożył Gościniec u Deców z Karszyna.
Historia przepisu sięga 1944 r., kiedy mieszkańcy Kresów Wschodnich zostali przeniesieni na Ziemie Zachodnie i przywieźli tu własne tradycje związane m. in. z przygotowywaniem pożywienia. Ich kuchnia wyróżnia się szczególnym upodobaniem do potraw z mięsem, ze szczególnym uwzględnieniem dziczyzny.
Przepis na żeberka z dzika
Żeberka solimy i zostawiamy w chłodnym miejscu na dobę. Później nacieramy je marynatą przygotowaną z: miodu spadziowego, swojskiego przecieru pomidorowego, octu spirytusowego, octu słodowego z jęczmienia, soli, pieprzu, cebuli, czosnku i czarnej melasy buraczanej. Żeberka w marynacie zostawiamy ponownie na dobę w chłodnym miejscu. Po tym układamy je w foremkach kośćmi do góry i pieczemy w dochówce (lub w piecu) w niskiej temperaturze około 80° C przez dwie godziny. Następnie wyciągamy blaszkę i obracamy kośćmi w dół i pieczemy godzinę w wyższej temperaturze do zarumienienia. Po wyjęciu z pieca, sos zlewamy na patelnię i redukujemy aż zgęstnieje, a w ostatnim momencie dodajemy masło. Sosem polewamy żeberka i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Receptura na żeberka z dzika w pomidorach z miodem jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dzisiaj pozostała bez zmian.
– Tradycyjne smaki są ponadczasowe, a Lubuszanie coraz chętniej dzielą się swoimi przepisami, pokazując przy okazji, że nasz region posiada niezwykłe bogactwo smaków i aromatów – mówi
Stanisław Tomczyszyn, który zachęca mieszkańców do zgłaszania kolejnych przepisów. Jak wprowadzić wniosek o wpis na listę?
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wzoru wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych (Dz. U. 2005 r. nr 58, poz. 509) produkty, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych zostały podzielone na dziesięć kategorii. Są to:
1. Sery i inne produkty mleczne
2. Mięso świeże oraz produkty mięsne
3. Produkty rybołówstwa, w tym ryby
4. Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
5. Wyroby piekarnicze i cukiernicze
6. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
7. Miody
8. Gotowe dania i potrawy
9. Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
10. Inne produkty
W kategorii „Inne produkty” mogą zostać wpisane te, które nie wchodzą w zakres merytoryczny punktów 1-9 i wymienione są:
1) w załączniku I do Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską lub,
2) w załącznikach do rozporządzenia Rady nr 2081/92 dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych lub,
3) w załączniku do rozporządzenia Rady nr 2082/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie świadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i środków spożywczych.
Podstawą wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych jest jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne metody uważa się te wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Zatem niezależnie od nazwy produktu oraz jego związku z regionem podstawą wpisu jest wykazanie 25-letniej tradycji wytwarzania produktu. Nie oznacza to, że podmiot zgłaszający produkt do wpisu na listę musi produkować go przynajmniej od 25 lat. Okres ten odnosi się do produktu, a nie do producenta.
O wpis produktu na Listę Produktów Tradycyjnych wystąpić mogą osoby fizyczne, prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, a wytwarzające dany produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy. Nie istnieje obowiązek zrzeszania się producentów poszczególnych wyrobów. Produkt może zgłosić nawet pojedynczy producent.
Wniosek o dokonanie wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych składa się na formularzu, który został określony w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wzoru wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych. Wypełniony należy złożyć zarówno w formie papierowej jak i elektronicznej do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego. Po sprawdzeniu wniosku pod względem formalnym i merytorycznym, Urząd Marszałkowski przekazuje go do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu dokonania wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych .
Szczegółowych informacji na temat zasad dokonywania wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi udziela Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego tel. 068 456 52 25, mail: sekretariat.dfw@lubuskie.pl.
Oprac. redakcja
foto ilustracyjne Pixabay
Milion dla filharmonii
W środę 6 grudnia 2023 r. marszałek Marcin Jabłoński spotkał się z dyrektor Filharmonii Gorzowskiej Joanną Pisarewicz.
W projekt budżetu Samorządu ...
<czytaj dalej>Oprogramowanie Lubuskie trzeba zaktualizować
- Oprogramowanie Lubuskie trzeba zaktualizować - powiedział podczas spotkania lubuskich samorządowców w Paradyżu - Gościkowie prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki.
7 grudnia ...
<czytaj dalej>Coraz bliżej święta
Otwarcie hali sportowo-widowiskowej Arena GORZÓW jest głównym elementem tegorocznej kampanii „Gorzów blisko świąt”. Dwudniowa impreza zaplanowana jest w dniach 9-10 ...
<czytaj dalej>Chcą nowego porozumienia paradyskiego
Prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, wspólnie z prezydentami Zielonej Góry Januszem Kubickim i Nowej Soli Jackiem Milewskim, jest inicjatorem i współorganizatorem ...
<czytaj dalej>